• +30 2310 498112
  • Mon - Fri 8:00 - 16:00 (GMT +2)

BioSFerA H2020: Ενημέρωση για την πρόοδο του έργου και συνάντηση της κοινοπραξίας στη Μαδρίτη

biosfera1

Η κοινοπραξία του BioSFerA στις εγκαταστάσεις του CSIC κατά την 4η συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του έργου

Για πρώτη φορά, δύο χρόνια μετά από την έναρξη του έργου, η κοινοπραξία του BioSFerA συναντήθηκε αυτοπροσώπως στη Μαδρίτη. Η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα στις 3 & 4 Μαΐου στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών (CIB), τμήμα του Ισπανικού Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου (CSIC). Η διήμερη συνάντηση ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους εταίρους να επισκεφθούν τα εργαστήρια του CIB-CSIC, όπου ένας μεγάλος αριθμός βιοτεχνολογικών ερευνών διεξάγεται ετησίως, συμπεριλαμβανομένου των πειραμάτων του BioSFerA.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του CSIC, συνεχίζονται οι δοκιμές για τη γενετική τροποποίηση επιλεγμένων οξικογόνων βακτηρίων και ελαιογόνων ζυμών. Ακολουθώντας στρατηγικές γενετικής μηχανικής, η ομάδα του CSIC δημιούργησε 8 ανασυνδυασμένα στελέχη Moorella με διαφορετικούς ρυθμούς παραγωγής οξικού οξέος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να μην είναι πλήρως ικανοποιητικά και, έτσι, οι προσπάθειες για την κατανόηση της συμπεριφοράς των βακτηρίων εντείνονται. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιούνται γενετικές τροποποιήσεις σε πολλά γονίδια που σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπιδίων της Y. Lipolytica, της ζύμης που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του οξικού σε τριγλυκερίδια (TAGs).

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτιστοποίησης των παραμέτρων για τα δύο στάδια ζύμωσης. Οι CARTIF και BBEPP διεξήγαγαν πειράματα ζύμωσης αερίου σε βιοαντιδραστήρες υπό πίεση χωρητικότητας 1 L και 10 L, αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά δεδομένα για τη σύσταση του αερίου σύνθεσης από το VTT. Δοκιμάστηκαν διάφορες συνθήκες λειτουργίας προκειμένου να διερευνηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή οξικού οξέος, όπως η χρήση διαφορετικών μέσων καλλιέργειας ή η εφαρμογή καθεστώτος συνεχούς λειτουργίας σε συνδυασμό με τη χρήση μεμβράνης για την ανακύκλωση των κυττάρων. Ένα γενικό εύρημα από αυτές τις δοκιμές είναι ότι η αυξημένη συγκέντρωση βιομάζας οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή οξικού οξέος. Επιπλέον, εφαρμόστηκε αυξημένη πίεση ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί μεταφοράς μάζας μεταξύ αερίου-υγρού. Οι έρευνες προχωρούν και για το στάδιο της αερόβιας ζύμωσης: Η BBEPP παρουσίασε τα έως τώρα αποτελέσματα των δοκιμών ζύμωσης σε βιοαντιδραστήρα ημιδιαλείποντος έργου 7 L χρησιμοποιώντας στελέχη Yarrowia άγριου τύπου, αλλά και γενετικά τροποποιημένα από την ομάδα του CSIC. Το CARTIF πραγματοποίησε επίσης πειράματα σε ζυμωτήρα ημιδιαλείποντος έργου δοκιμάζοντας δύο διαφορετικές στρατηγικές τροφοδοσίας (σταθερά υψηλή και σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα ροής), αλλά απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η παραγωγή των TAGs. Επιπλέον, το ENVIPARK διεξήγαγε τις πρώτες δοκιμές για την ανάκτηση των TAGs με την πιλοτική μονάδα έκρηξης ατμού (steam explosion) κάνοντας χρήση δείγματος καλλιέργειας από τα πειράματα της BBEPP και εφαρμόζοντας παραμέτρους από τη βιβλιογραφία.

Οι προετοιμασίες της πιλοτικής μονάδας αεριοποίησης και ζύμωσης αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη: Το VTT ενημέρωσε την κοινοπραξία για την επιτυχή διεξαγωγή της δοκιμής αποδοχής εργοστασίου (Factory Acceptance Test) και τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση του αεριοποιητή, ενώ η BBEPP ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της κατασκευής της κινητής μονάδας ζύμωσης. Ακόμα, παρουσιάστηκε ένα προσχέδιο των εργασιών για τη μεταφορά της κινητής μονάδας της BBEPP στις εγκαταστάσεις του VTT κατά τα τέλη του 2022 και την ενοποίηση των πιλοτικών μονάδων εντός του 2023.

Οι δραστηριότητες για την κλιμάκωση της ιδέας του BioSFerA και τη διερεύνηση της δυνατότητας μεταφοράς της σε βιομηχανική κλίμακα έχουν επίσης ξεκινήσει. Η τεχνοοικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάλυση είναι σε εξέλιξη. Η RINA μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους που συμμετέχουν σε αυτές τις εργασίες, προετοιμάζουν τη βάση για τις μελλοντικές αξιολογήσεις που σχετίζονται με την Ανάλυση Κύκλου Ζωής (LCA) & Κόστους Κύκλου Ζωής (LCC) (ΕΚΕΤΑ), καθώς και την Κοινωνική Ανάλυση Κύκλου Ζωής (S-LCA) (ΕΜΠ). Ένα σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ο αντίκτυπος της επιδημίας COVID-19 στους δείκτες τεχνοοικονομικής απόδοσης, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά τα ζητήματα.

Τέλος, οι δραστηριότητες διάδοσης του BioSFerA συνεχίζονται με επιτυχία παρακολουθώντας την πρόοδο του έργου και προχωρώντας με νέες δραστηριότητες, όπως την κυκλοφορία του επίσημου ενημερωτικού δελτίου του BioSFerA στα τέλη Μαΐου και την ενημέρωση του ιστότοπου με τις τελευταίες εξελίξεις των πιλοτικών διεργασιών. Το απόγευμα της 4ης Μαΐου, μετά τη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε επίσης μια ημερίδα με θέμα «Προηγμένες Τεχνολογίες για την Παραγωγή Πράσινων Μορίων» σε υβριδική μορφή και σε συνεργασία με τα έργα COS2MOS και Life Biomass C+, δίνοντας πληροφορίες για τα αποτελέσματα και τη συμβολή του έργου στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Η κοινοπραξία του BioSFerA αναμένεται να συναντηθεί ξανά τον Οκτώβριο στις εγκαταστάσεις της BBEPP στο Βέλγιο.

Link website: https://biosfera-project.eu/

Newsletter: https://biosfera-project.eu/#newsletter

Link social media

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/69484018/admin/

Twitter: https://twitter.com/BiosferaProject

Επικοινωνία:

Κωνσταντίνος Ατσόνιος

Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης /

Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ)


Εκτύπωση  

Επικοινωνία

 

Θεσσαλονίκη

+30 2310 498112

+30 2310 498130

 6ο χλμ. Χαριλάου - Θέρμης
    57001, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Πτολεμαΐδα

+30 24630 55300 / 54679

+30 24630 55301

4ο χλμ Πτολεμαϊδας-Μποδοσακείου
    520 00, Πτολεμαΐδα, Ελλάδα

Athens

+30 211 1069500

+30 211 1069501

 Αιγιαλείας 52
    151 25, Αθήνα, Ελλάδα

Τελευταία Νέα

Επιστημονικά Σεμινάρια

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-7VEZBMXSQC');
Στην ιστοσελίδα μας χρησιμοποιούμε cookies για να σας δώσει καλύτερη εμπειρία στην περιήγησή σας.