Καινοτόμες επικαλύψεις για βελτιστοποίηση διεργασιών και πόρων σε μονάδες παραγωγής ενέργειας – CREATION
|
|
Φορέας χρηματοδότησης: |
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) |
Ημερομηνία Έναρξης/Λήξης: |
24 Δεκεμβρίου 2019 / 23 Ιουνίου 2023 |
Περιγραφή Έργου:
Σύμφωνα με ειδικούς, το 25 έως 30 % του ετήσιου κόστους διάβρωσης θα μπορούσε να αποφευχθεί αν χρησιμοποιούνταν βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης της διάβρωσης. Επιπλέον, οι απροσδόκητες προσκληθείσες αποτυχίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες, όχι μόνο οικονομικές, αλλά και περιβαλλοντικές και κοινωνικές, επηρεάζοντας τη δημόσια ασφάλεια και την ασφάλεια του εφοδιασμού, απαιτώντας δαπανηρές επισκευές.
Διάφοροι τύποι διάβρωσης μπορεί να εμφανιστούν σε δομές ή συστήματα κατασκευασμένα από μέταλλο ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τύπο των μέσων που εμπλέκονται ενώ διάφορες λύσεις έχουν περιγραφεί με σχετικά καλές και αποδεκτές αντιδιαβρωτικές ιδιότητες.
Οι καινοτόμες επικαλύψεις υγρού θερμικού ψεκασμού (SPS) που θα αναπτυχθούν στο έργο CREATION, κάνοντας χρήση πρόδρομων υλικών με μέσο μέγεθος σωματιδίων στην κλίμακα των υπέρλεπτων ή/και νανο σωματιδίων, θα αξιοποιήσουν τις ιδιότητες των νανο-κόνεων στα μορφολογικά χαρακτηριστικά των επικαλύψεων με πυκνότερες μικροδομές καλύτερης πρόσφυσης και μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στη χημική διάβρωση σε σχέση με τις συμβατικές επικαλύψεις του ατμοσφαιρικού θερμικού ψεκασμού (APS).
Το έργο CREATION στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων βιώσιμων αντιδιαβρωτικών λύσεων με την ανάπτυξη νέων υλικών και μεθόδων μέσω της επιφανειακής τροποποίησης μεταλλικών κόνεων και της κατάλληλης μεθοδολογίας για την προετοιμασία εμπορικών προϊόντων έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ως τροφοδοσία σε διεργασίες απόθεσης θερμικού ψεκασμού υγρής τροφοδοσίας (SPS).
Οι επιστημονικοί και τεχνικοί στόχοι που θα επιτρέψουν την επίτευξη του κύριου στόχου του έργου περιγράφονται ως εξής:
- Ανάπτυξη υλικών τροφοδοσίας και μεθόδων επικάλυψης θερμικού ψεκασμού.
- Κλιμάκωση μεγέθους επικαλύψεων και χαρακτηρισμός επικάλυψης.
- Εφαρμογή βελτιστοποιημένων επικαλύψεων σε βιομηχανική κλίμακα.
- Εκπόνηση κατάλληλου επιχειρηματικού μοντέλου αποτελεσματικής διάδοσης της προτεινόμενης εφαρμογής
Οι επικαλύψεις θα δοκιμαστούν σε εργαστηριακό (ΕΒΕΤΑΜ, Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ), πιλοτικό (ΕΚΕΤΑ) και βιομηχανικό επίπεδο (ΔΕΗ).
Συνεκδοχικά, το έργο CREATION θα δημιουργήσει λύσεις σε επίπεδο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τον χρόνο ζωής βιομηχανικών εξαρτημάτων και κατά συνέπεια θα συμβάλει στην αύξηση των χρονικών διαστημάτων στα οποία απαιτείται διακοπή λειτουργίας για συντήρηση.
Ρόλος του ΙΔΕΠ:
Το IΔΕΠ είναι συντονιστής του έργου CREATION, μεταφέροντας την τεχνογνωσία του σε θέματα δειγματοληψίας, ποιοτικού χαρακτηρισμού των καυσίμων και επίλυσης προβλημάτων φθοράς μέσω υπολογιστικής ρευστομηχανικής. Στο συγκεκριμένο έργο, το ΙΔΕΠ έχει αναλάβει την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:
- Διερεύνηση λειτουργικών παραμέτρων δοκιμών εργαστηριακής κλίμακας σε πτερύγια μύλου άλεσης λιγνίτη καθώς και σε πτερωτή αντλίας κυκλοφορίας γαλακτώματος αποθείωσης
- Ρευστομηχανική προσομοίωση των ανωτέρω λειτουργικών παραμέτρων προκειμένου να διερευνηθούν οι μηχανικές και θερμικές καταπονήσεις των διαφόρων τμημάτων
- Ανάπτυξη προκαταρκτικού επιχειρηματικού σχεδίου για τη βιομηχανική εφαρμογή των νέων παραγωγικών διαδικασιών
- Στρατηγική διείσδυσης στην αγορά για την εμπορευματοποίηση των νέων τελικών προϊόντων
- Στρατηγική για την κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας
Επικοινωνία
Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης (Διευθυντής Ερευνών), grammelis@certh.gr
Χρυσοβαλάντης Κετικίδης (Επιστημονικός Συνεργάτης), ketikidis@certh.gr
Χρήστος Ευαγγέλου (Επιστημονικός Συνεργάτης), evaggelou@certh.gr