- © 2024, ΙΔΕΠ – Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων
Το ΙΔΕΠ πρέπει να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο ως κέντρο αριστείας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ERA). Tα μελλοντικά σχέδια στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων. Δίνεται μεγάλη έμφαση στις ερευνητικές και τεχνολογικές προτεραιότητες που συνάδουν με τους στόχους των μελλοντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων/πλαισίων και των αναδυόμενων τομέων μελλοντικής βιομηχανικής δραστηριότητας και δραστηριότητας της αγοράς. Από αυτή την άποψη, μπορεί κανείς να οραματιστεί την ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια μιας εξελικτικής πορείας από τους ήδη ασφαλείς και καθιερωμένους τομείς δραστηριότητας του Ινστιτούτου προς αναδυόμενες περιοχές που προσεγγίζουν οι ερευνητές του ΙΔΕΠ όπως Πράσινη Κινητικότητα, Πράσινη Χημεία και Βιοτεχνολογία, Ενεργειακή Ασφάλεια, Τρόφιμα και Υγεία.
Για την υλοποίηση του οράματος για το μέλλον του ΙΔΕΠ απαιτούνται οι ακόλουθες δράσεις:
Το στρατηγικό σχέδιο του ΙΔΕΠ για τα επόμενα χρόνια βασίζεται στην:
Επιστημονική Αριστεία
Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του ΙΔΕΠ, καταγράφεται μια ευρεία και ισορροπημένη κατανομή των πηγών χρηματοδότησης της έρευνας, γεγονός που θεωρείται θετικό και αντανακλά τις προσπάθειες των ερευνητών να υλοποιήσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει περιθώριο αύξησης της συμμετοχής στα έργα του Horizon Europe (~36% της συνολικής χρηματοδότησης) την επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε να επιτευχθούν τα αντίστοιχα επίπεδα άλλων Ινστιτούτων της χώρας και του εξωτερικού.
Η συμβολή των έργων παροχής υπηρεσιών προς τη βιομηχανία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική (~20% της συνολικής χρηματοδότησης), αναδεικνύοντας την εξειδίκευση και την ανταγωνιστικότητα του ΙΔΕΠ να προσφέρει την καινοτομία και την αριστεία του σε απαιτητικά έργα στον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη υποδομών αιχμής (έρευνα και εγκαταστάσεις έρευνας) θα μεγιστοποιήσει την ικανότητά του για ακόμη υψηλότερο αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία.
Αναφορικά με τη θεματική εξειδίκευση των έργων του ΙΔΕΠ που υλοποιούνται από τους ερευνητές, καταγράφεται διάχυση σε αρκετά επιστημονικά πεδία και θέματα. Ωστόσο, φαίνεται μια σαφής κυριαρχία στον τομέα της ενέργειας, και μια αναπτυξιακή τάση στον τομέα της Βιομηχανικής/Βιοτεχνολογίας. Με βάση την ανάλυση του εξωτερικού περιβάλλοντος, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της ΕΕ, θεωρείται ότι το ΙΔΕΠ έχει τη σχετική εξειδίκευση και εμπειρία για να ακολουθεί τις στρατηγικές κατευθύνσεις της έρευνας στην ΕΕ (παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου, σχεδιασμός και παραγωγή μπαταριών και αποθήκευση CO2). Η δημιουργία της μονάδας BioUnit με τη συνεργασία των Ερευνητικών Ομάδων του Ινστιτούτου και του INEB θα δώσει στο Ινστιτούτο το συγκριτικό πλεονέκτημα να υποβάλλει προτάσεις και να προσελκύει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη βιοϊατρική και τη βιοτεχνολογία.
Ένας άλλος στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου του ΙΔΕΠ είναι η ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Μέχρι σήμερα, το ΙΔΕΠ υποστηρίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με πολλούς τρόπους: δημιουργία spin-off, ανάπτυξη πρωτοτύπων, παροχή υπηρεσιών, δημιουργία cluster. Το μελλοντικό σχέδιο του ΙΔΕΠ είναι να δημιουργήσει προσαρμοσμένα περιβάλλοντα που θα επιταχύνουν την επικύρωση καινοτόμων ιδεών.
Συνοψίζοντας, το ΙΔΕΠ στοχεύει στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, σε απόλυτη ισορροπία με τις παλαιότερες, που σχετίζονται με τη βασική, τεχνολογική και βιομηχανική έρευνα με στόχο να επικεντρωθεί:
Εξωστρέφεια
Προϋπόθεση της επιτυχημένης πορείας του ΙΔΕΠ είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειάς του και των δεσμών του με το ελληνικό οικοσύστημα. Ο ερευνητικός αντίκτυπος του ΙΔΕΠ θα επιτευχθεί με τη δημιουργία άμεσων δεσμών με την ευρύτερη κοινωνία, τη βιομηχανία και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Το ΙΔΕΠ προγραμματίζει να αυξήσει τις δραστηριότητες διάχυσης των αποτελεσμάτων των έργων του σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία. Το κοινό-στόχος είναι επιστήμονες από τον διεθνή χώρο, τη βιομηχανία, τους δημόσιους φορείς, τις τοπικές αρχές, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ενδιαφερόμενα μέρη και το ευρύ κοινό. Το προτεινόμενο Σχέδιο Επικοινωνίας θα επιτρέψει περαιτέρω στο ΙΔΕΠ να διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας με ενδιαφερομένους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Μερικές από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο και Επικοινωνίας του ΙΔΕΠ περιλαμβάνουν:
MINOAN – Smart Sustainable
Energy Conversion and Management
GREEN – Geo-Resources, Energy
& Environmental Management
GrEnEA – Green Energy
& Environmental Applications
ΕΑΥ – Εργαστήριο Ανόργανων Υλικών
ΑΡΤΕΜΙΣ – Εργαστήριο Καινοτόμων Τεχνολογιών και Προηγμένων Υλικών για τη Βιωσιμότητα στην Ενέργεια και το Περιβάλλον
ΕΦΕΜ – Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας
ΕΑΝΟΣΥΣ – Εργαστήριο Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών
ΕΜΑΠ – Εργαστήριο Μηχανικής Αντιδράσεων Πολυμερών
NICE – Novel materIals
for Clean Energy Applications
ΕΠΚΥ – Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Καυσίμων και Υδρογονανθράκων
(Ομάδες: HydPro & NICE)
HydPro – Hydroprocessing
ΕΥΒΙΔ – Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιολογίας και Διεργασιών
ΕΠΕΤΕΜ – Εργαστήριο Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών ΤΕχνολογιών Μετάβασης
(Ομάδες: GrEnEA, Green & Minoan)